Rovarriasztó szerek- melyiket válasszam?

Itt a nyár, megjelennek a nyaralásunkat, kirándulásainkat megkeserítő rovarok, amelyek számos betegséget terjeszthetnek. 

Nagyon fontos tehát, hogy védekezzünk ellenük, és jól védekezzünk!

Sokszor tapasztaljuk, hogy a vevők elvesznek a számos termék között. Az igények is sokfélék, sokszor gyermekeknek, kicsiknek szeretnének hatékony, viszont kevésbé ártalmas terméket választani.

Megjelennek a "természetes" riasztószerek, karkötők, interneten elkészíthető "házi" riasztókról terjednek a receptek.

Itt egy könnyen érthető és átfogó összesítést szeretnénk adni az olvasóknak, mi az, amit leginkább tartsunk szem előtt a termék megvásárlása előtt.

 

Két fontos dolgot kell néznünk mindig a palackon:

- Hatóanyag
- Koncentráció

A csípőszúnyogok és kullancsok távol tartására – bizonyítottan – a következő vegyületek a leginkább hatékonyak:

-dietil-toluamid (más néven: DEET),

-pikaridin,

-etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535),

-citriodiol.

Ezek Magyarországon is számos szúnyogriasztó szerben szerepelnek hatóanyagként.

A legelterjedtebb hatóanyag a dietil-toluamid ( DEET). Ez a hatóanyag szerepel a Protect (19,5 %), Ultrathon ( 25%),
Off ( 7-15%) Autan tropical, Ben's, Vape Derm extra termékekben.

A különbség a hatóanyag koncentrációjában, illetve a kiszerelésben ( pumpás, hajtógázas, krém) van. A Consumer Reports című amerikai lap közvetlen összefüggést talált a DEET koncentrációja és a rovarcsípés elleni védelem hossza között. Úgy találták, hogy a 100%-os DEET 12 óráig is védelmet jelenthet, míg számos más kisebb DEET koncentrációjú termék csak 3–6 óra védelmet nyújtottak.

Elővigyázatosságként a gyártók azt javasolják, hogy a DEET-tartalmú készítményeket ne használják ruha alatt vagy sérült bőrfelületen, és újabb adag használata előtt, illetve ha már nincs szükség a hatására, mossák le az érintett felületről A DEET irritáló hatást fejthet ki, ritkán bőrreakciót is kiválthat.

Egészségi okokra hivatkozva Kanadában a hatóság (Health Canada) 2002-es újraértékelésében betiltotta az emberi felhasználásra szánt, 30%-nál több DEET-t tartalmazó rovarriasztószereket. 2–12 éves gyerekeknél csak 10%-os vagy hígabb DEET-alapú készítmény használatát javasolják, naponta legfeljebb 3 alkalommal; 2 évesnél fiatalabb gyerekek esetén naponta legfeljebb 1-szeri ajánlanak. 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél semmilyen DEET-tartalmú készítmény használatát nem javasolják.

Pikaridin: Európában 2001 óta alkalmazzák, Autan Active, Autan Protection Plus, Autan Tropical, Bitefree spray tartalmazzák ezt a hatóanyagot (16-20%-ban)
Előnye az, hogy kevésbé bőrirritáló mint a DEET, 4-8 órán keresztül véd.

Etil-butil-acetil-aminopropionát (más néven IR3535), Naturland kullancs és szúnyogriasztó pumpás spray ezt tartalmazza. 20%-os, 4-6 órán keresztül véd.

Citriodiol: az egyetlen természetes eredetű rovarriasztó, amely bizonyítottan véd. A Corymbia citriodora vagyis citrom illatú eukaliptusz, egy akár 35 méter magasra is növő fa. Finomított illóolaját használják fel rovarriasztásra, ennek a neve a védett citriodiol ( p-mentán-3,8-diol (PMD)). Néhány termékben szintetikus formáját használják. Tehát nem azonos a hazai citrommal!!
A termékek amelyekben megtalálható: Protect Natural, Vape Derm Sensitiv ( 13%) , Aromax spray ( 30%) 7 órát véd , Galaktiv Bio Spray ( 20%) 2-6 órán át hatékony. 3 éves kor alatt viszont nem ajánlott. Allergiás reakció lehetősége miatt.

Összegezve:

- DEET a leggyakoribb, bizonyítottan hatásos riasztószer.
Maximum 30% -os koncentrációban használhatjuk felnőtteknél, minél töményebb, annál hosszabb ideig véd, de jobban is irritálhat!

- a terméken feltüntetett "védelem ideje" több tényezőtől is függ, pl. szúnyog fajok, az egyén izzadásának mértéke, mennyire van meleg, illetve pára..tehát nem mindig mérvadó!

- 10% -nál erősebb DEET-hatóanyagú riasztót ne használjunk gyerekeknél!

- pikaridin hatóanyagú szerek 5-15 %-ban már hasonló védelmet nyújtanak mint DEET és kevésbé irritálnak. Gyerekeknél inkább ezt használjuk 5-10% -os koncentrációban.

- citriodiol természetes eredetű rovarriasztó, 3 éves kor alatt nem ajánlott. ( Nekik inkább 5-10 % pikaridin )

- 6 hónapos kor alatt ne használjunk semmilyen rovarriasztót. Védjük a kicsiket hálóval, illetve zárt ruházattal.

Revoly Angéla


Nyomtatás   E-mail