Vény nélküli veszélyek…

Tény, hogy sok markáns hatással rendelkező gyógyszer csak orvosi vény ellenében vásárolható meg a patikában, de tévedés lenne azt hinni, hogy amihez nem szükséges orvosi javaslat, az egyben veszélytelen is. Természetesen biztonságos, ha megfelelően alkalmazzák. De régi szabály, hogy amit el lehet hibázni, azt az emberek jó eséllyel el is rontják…

A helyzetet nem javítják a médiában megjelenő gyógyszerreklámok sem. Ha ezekből indulunk ki, akkor azt gondolhatjuk, hogy a helikopteres bevetés / szülői értekezlet / családi vacsora alatt ránk törő fejfájás esetén elegendő bekapni egy piros / zöld / kék kapszulát, és a fájdalom huss, elröppen. Természetesen ez így nem igaz. Nincs olyan vény nélküli fájdalomcsillapító, amely mindig, minden típusú fájdalmat azonnal megszüntetne, ráadásul nem is hatnak olyan gyorsan, mint azt a reklámok alapján gondolhatnánk.  A reklám nem hazudik, csak nem bontja ki a valóság minden részletét.

Rovarriasztó szerek- melyiket válasszam?

Itt a nyár, megjelennek a nyaralásunkat, kirándulásainkat megkeserítő rovarok, amelyek számos betegséget terjeszthetnek. 

Nagyon fontos tehát, hogy védekezzünk ellenük, és jól védekezzünk!

Sokszor tapasztaljuk, hogy a vevők elvesznek a számos termék között. Az igények is sokfélék, sokszor gyermekeknek, kicsiknek szeretnének hatékony, viszont kevésbé ártalmas terméket választani.

Megjelennek a "természetes" riasztószerek, karkötők, interneten elkészíthető "házi" riasztókról terjednek a receptek.

Itt egy könnyen érthető és átfogó összesítést szeretnénk adni az olvasóknak, mi az, amit leginkább tartsunk szem előtt a termék megvásárlása előtt.

Március hónap növénye a patikában


Március hónap növénye a patikánkban:

Bemutatunk egy csodálatos növényt, amely nemcsak gyógyító hatású, hanem a gasztronómia is széles körben felhasználja.

Viola odorata, azaz az illatos ibolya.

Márciustól megjelenik erdőkben, erdők szélén. Mindenki ismeri, de gyógyhatása elfeledett, pedig nagyanyáink használták és régi szakácskönyvekben is említik.

Szedhetjük virágát, levelét és gyökérzetét is.

Három fontos ok amiért a dió jó a szívnek

A szív- és érrendszeri betegség sajnos ma is vezető halálok világszerte és Magyarországon is.

Köztudott, hogy az egészséges táplálkozási szokások segítenek megelőzni és kezelni a szívbetegségeket.

Az American Heart Association ajánlása szerint csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát, ha étrendünkbe beillesztünk naponta 4 és fél vagy több csésze zöldséget és gyümölcsöt, heti két vagy több alkalommal fogyasztunk halat, rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonát, négy vagy több adag diót hetente, valamint fogyasztunk hüvelyeseket és magvakat.

A dió könnyű és ízletes módja annak, hogy ételeinket szívbaráttá tegyük.

Bemutatkozás

Köszöntjük a Dió Patika honlapján!

A hónap dolgozója

A napokban keringett a facebook-on egy kép, rajta a szöveg:

A hónap dolgozója.

Nagyon találó! Ez a kép sarkallt arra, hogy egy kis összefoglalót írjak, miért is? Igen igaz, a máj megérdemli ezt a címet…

A legtöbb feladatot ellátó szervünk, egyszerre raktároz, átalakít, termel. A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért.

A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat.

Olaszország szakmai szemmel

Olaszországi nyaralásunk során Toscanában autózva lenyűgöző táj fogad. A toszkán dombok hátán olajfaligetek érlelik értékes bogyóikat. Olajfák és szőlőlugasok. Olívaolaj és bor.

Többszörösen bizonyított tény, hogy a Földközi-tenger partvidékén élő népek egészségi állapota jobb, mint Európa más területein élőké, ez étrendjüknek és életmódjuknak köszönhető.

A mediterrán étrend sokszínű, az egyik alappillére az olívaolaj. Az olaj az Oleaeuropaea termésének préseléssel nyert terméke. A legjobb minőségű az érett bogyók kipréselésével nyert szűz olívaolaj.

Kutatók ma is vizsgálják, miben rejlik az olívaolaj kedvező élettani hatása. Kedvező zsírsavösszetétele mellett az olajban fellelhetők un. minor komponensek is. Ezek közül kiemelkedő egy oleokantalnevű  dialdehid, amely csípősségével hívta fel magára a figyelmet. Az ibuprofenhez hasonlóan, amelyhez nagyon hasonló ízű, gátolja a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó COX-1 és COX-2 enzimeket. Az oleokantal gyulladáscsökkentő hatásának ismeretében elképzelhető, hogy az olívaolaj szív- és érrendszeri védő hatásáért nem csak a kedvező zsírsavösszetétele, hanem ez a speciális anyag is szerepet játszik. Az alacsony dózisú gyulladáscsökkentő kezelés csökkenti a szívinfarktus kockázatát, mivel gátolja a vérlemezkék összetapadását.

Elérhetőségek

Nyitvatartás

Hétfő: 8 - 19

Kedd: 8 - 19

Szerda: 8 - 19

Csütörtök: 8 - 19

Péntek: 8 - 19

Szombat: 8 - 13

Vasárnap: 8 - 13